Ono što ne znate o meni
možda nikad nećete saznati,
a ono što znate
vjerojatno ćete zaboraviti

Ako netko ima volju može se javiti na gmail ili hotmail. Iskreno, veselim se svakom mailu.






Pomozimo maloj Anji

Radinoca Snova - Humanitarne akcije


ljubavje.com

free web counter


Online Users



Ocijeni moj blog


www.blog385.com

Sasvim običan blog jedne (ne)obične klinke

četvrtak, 22.11.2007.

Simboličko značenje boja

Za sve one koji su propustili uvodni post o bojama neka pogledaju ovdje, a ja nastavljam kako sam bila najavila Simboličko značenje boja.

Boje oduvijek imaju neku simboličnu vrijednost. Svako od nas neku boju voli, dok onu drugu izbjegava. Isto tako za svakog od nas svaka boja ima drugo značenje.

U slikarstvu na primjer zlatna boja predstavlja isijavanje duha i svjetlosti, a ljubičasta je vladarska boja, jer su rimski carevi koji su naslijedili titulu dobivali dodatak „Porfirogent“ zbog rijetkog ljubičastog kamena porfira.

Isto tako simbolička vrijednost boja se mijenja ovisno u kakvom se okružju koristi. Crvena je boja ljubavi, no u političkom životu ona označava komunizam. Zelena je boja nade, no isto tako boja pokreta za zaštitu prirode. Crna je u europskom kulturnom krugu boja žalosti, na istoku je to bijela boja. Vidimo da za svaku boju možemo naći više simboličkih značenja.

U današnje vrijeme boje imaju važna obilježja i postaju zaštitni znakovi. Boje su najvažnija sastavnica državnih zastava. Bojom su označeni sportski klubovi. Često je boja odrednica nekog grada, sastavni su dijelovi zaštitnih znakova pojedinih proizvoda. Možemo tako nabrajati, jer boje nalazimo svuda i prema bojama se često orijentiramo i one nas u mnogo čemu asociraju na određenu stvar, osobu ili mjesto.

Evo u nastavku ukratko navodim određene simboličke vrijednosti pojedinih boja. Naravno ako se ne složite s tumačenjem za određenu boju, uzmite u obzir gore nabrojeno, svakome od nas boje znače nešto drugo, a svakako tu su i mnogi drugi čimbenici prema kojima se orijentiramo.

CRVENA
Crvena boja kao što je svima poznato i sve nas najvjerojatnije najprije asocira na ljubav. Znači to je prvenstveno boja ljubavi, strasti, radosti. Crvena je boja životne energije.
To je najdominantnija boja, stimulirajuća i vrlo intenzivna boja u spektru. Važna boja koja zaustavlja promet i zaokuplja pozornost. Spada u tople boje.


NARANČASTA
Asocira na sjaj i bogatstvo. Također je simbol plodnosti. Malo je manje intenzivna od crvene no isto je tako sjajna i topla. Podsjeća na plamen, svijeću i žeravicu.


ŽUTA
Ova boja sama po sebi asocira na svjetlo.Označava razum i pamet. Simbol je izraženog uma i prodorne intuicije. Vrlo je vedra boja, prostor čini svjetlijim, a veoma je topla i često osjećamo da zrači i isijava nekom pozitivnom energijom.


ZELENA
Zelena je boja mira (maslinova grančica), boja nade i besmrtnosti. Ova boja je znak stabilnosti i sigurnosti. Najneutralnija boja u spektru, naročito ako dolazi s žutim nijansama. Smatra se hladnom i opuštajućom, a budući da je suprotna crvenoj također se smatra nestimulirajućom. Okruženi tom bojom najčešće se osjećamo smireno i opušteno.


PLAVA
Boja koja simbolizira istinu, vjernost i plemenitost. Isto kao i zelena to je hladna boja, no smatra se smirujućom. Vidimo je kao boju vode i zraka što je čini misaonom i emotivnom bojom koja može izazvati smirenost ili tugu. Često se koristi u bolnicama jer se smatra da ima smirujuće djelovanje na centralni nervni sustav, smanjuje krvni tlak i smanjuje broj srčanih otkucaja. Mogli bismo reći da je vrlo transparentna boja, a ako je stavimo na zidove sobe dobit ćemo dojam većeg prostora jer vizualno udaljava zidove.


LJUBIČASTA
Asocira na čarobnjaštvo i umjetnost. Isto tako simbol je pokore i strpljenja. Ovo je najefemernija od svih nijansi i dovodi se u vezu sa sjenama. Može unijeti mnogo atmosfere, a ako se koristi sa žutom daje posebni naglasak. Djeluje veoma profinjeno i prozračno iako poneke nijanse znaju djelovati hladno.


SMEĐA
Ovo je neutralna boja, no djeluje veoma smirujuće pa je tako vole osobe koje se nalaze u nekom sukobu s okolinom.


RUŽIČASTA
Ova boja prvenstveno označava djevojaštvo i nježnost. Također asocira na sramežljivost, slatkoću, romantičnost.


BIJELA
Bijela boja označava čistoću i mir. Također ova je boja simbol nevinosti. Dopada se osobama koje teže slobodi, onim koji žele naglasiti čistoću i predanost.


CRNA
Simbolizira smrt, nesreću i teror. Većinom asocira na tugu, često i bolest. Može isto tako asocirati na nešto tajanstveno, mistično, zagonetno pa i zlokobno.


SIVA
Ovo je vrlo neutralna i neemocionalna boja.


Evo ovo su najbitnije boje. Ostale boje koje nisu naveden su kombinacije, a nisam ih navodila da ne bi dolazilo do nepotrebnog ponavljanja.

U sljedećem postu: Psihološko djevovanje boja

- 18:30 - 36 komentara - Isprintaj - # - On/Off

Prethodni postovi

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Misao dana
Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.
Elonor Roosevelt