Ono što ne znate o meni
možda nikad nećete saznati,
a ono što znate
vjerojatno ćete zaboraviti

Ako netko ima volju može se javiti na gmail ili hotmail. Iskreno, veselim se svakom mailu.






Pomozimo maloj Anji

Radinoca Snova - Humanitarne akcije


ljubavje.com

free web counter


Online Users



Ocijeni moj blog


www.blog385.com

Sasvim običan blog jedne (ne)obične klinke

utorak, 20.11.2007.

Oboji svijet!

slikarski krug boja
Boje imaju veoma bitnu ulogu u mojem životu iako toga nisam bila oduvijek svjesna. Jednom prilikom sam slučajno primijetila kako određena boja utječe na moje raspoloženje. Zainteresiralo me to, pa sam tako i malo detaljnije proučila. Ovdje ću vam u nekoliko postova napisati nešto o bojama i kako one utječu prostorno i psihološko na čovjeka.

Boja je osjetilni doživljaj koji nastaje kada svjetlost karakterističnog spektra probudi receptore u mrežnici oka. Boju također pripisujemo površinama objekata, materijalima, svjetlosnim izvorima, i slično ovisno o njihovim svojstvima apsorpcije, refleksije ili emisije svjetlosnog spektra.

Ljudsko oko u vidnom polju vidi redom boje: crvena, narančasta, žuta, zelena, plava i ljubičasta. Ljudsko oko ne može vidjeti infracrveno zračenje kao ni ultraljubičasto zračenje, no organi nekih životinja ga mogu zapaziti (pčele). Infracrveni val ljudski organizam doživljava kao toplinu.

Boje dijelimo na sljedeće skupine:
- osnovne ili primarne (crvena, žuta, plava), složene ili sekundarne (narančasta, zelena i ljubičasta) i tercijarne (plavozelena, žutozelena, smeđa i dr.)
- tople (crvena, žuta, narančasta), hladne (plava, ljubičasta, zelena) i neutralne (smeđa, kavena i sl.)
- komplementarne boje (dvije iste boje od koje jedna nema ni malo u drugoj boji, pogledaj sliku: nalaze se na suprotnim stranama kruga)
- dugine boje obuhvaćaju spektar šest boja

Možda ne volite boje, možda nekad mislite da bi vam bilo ljepše kada biste živjeli bez boja, no nemoguće je jer boja postoji svuda oko nas. Možda toga niste ni svjesni no i svjetlost je boja i bijelo je boja.

Također boja je odraz prirodnog svjetla, a kvaliteta tog svjetla odraz je klime u kojoj živimo i koja se mijenja s godišnjim dobima. Ako promatrate pažljivije jedno zimzeleno drvo drugačije će izgledati zimi, a drugačije ljeti iako je u biti ono isto tijekom cijele godine, no svjetlo koje pada na njega se mijenja pa stoga nama izgleda drugačije.

Isto tako svjetlost se mijenja i tijekom dana, svakog sata ili minute. Svaki dan je drugačiji jer svjetlost ne dolazi u istoj količini, kišnog dana ima manje svjetlosti nego sunčanog ljetnog dana. Tako će i naše oko reagirati prema prirodnim prilikama i prema tome neke stvari će naše oko svakog dana drugačije zabilježiti i doživjeti.

Ovo je nešto osnovno o bojama.
Sljedeći postu: Simboličko znaćenje boja

Ovom prilikom pitam ja vas što za vas znače boje?


- 17:08 - 29 komentara - Isprintaj - # - On/Off

Prethodni postovi

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Misao dana
Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova.
Elonor Roosevelt